Bezoek decompressiekamer

Bezoek decompressiekamer

Door: Marie-José de Jong
Zondag 20 maart was het eindelijk zover; we mochten een bezoek brengen aan de decompressiekamer in het UZA ziekenhuis in Antwerpen. 18 duikers hadden zich opgegeven om een keer te ervaren hoe het is om in een decompressietank te zitten. We begonnen met een korte uitleg over wanneer er gebruik wordt gemaakt van de tank en de symptomen van decompressieziekte. In het bezit van een paar ballonnen om zichtbaar te maken wat druk doet mocht de eerste groep de tank in. De andere groep kon boven via schermen mee kijken en luisteren wat er in de tank gebeurde.

Langzaam werd de druk in de tank opgevoerd. In de tank kon je op een scherm zien wat de druk in de tank was en de temperatuur. Hoe hoger de druk hoe warmer het werd. De druk was op een gegeven moment gelijk aan een druk op 30 meter diepte. De temperatuur was toen opgelopen boven de 30 graden. Dat was wel even puffen. Wat heel grappig was is dat wij in de tank op 30 meter het idee hadden dat wij een stem hadden die klonk alsof je eerst helium hebt ingeademd. De mensen boven in de kamer hoorden ons met een normale stem. De ballonnen waren ondertussen met meer dan de helft gekrompen en lagen er zielig bij. Op 30 meter hebben we nieuwe ballonnen opgeblazen om te zien wat er zou gebeuren. Ik weet niet of dat achteraf een goed idee was omdat niemand het leuk vindt wanneer de ballon net in zijn/haar gezicht klapt. Dus het was even een flinke drukte toen de ballon alleen maar groter en groter werd toen de druk minder werd. Iedereen (in mijn groepje) was druk bezig met het weg slaan van de ballonnen. Toen de ballonnen eindelijk waren geklapt was de rust weer terug in de groep.
Het was een super leuke ervaring omdat het voor ons niet levend reddend was. Ik denk dat iedereen zich daar ook wel bewust van was. Sabina bedankt voor het organiseren van dit leerzame uitje.

Wil je een filmpje zien van de decompressietank zie onderstaande link:
https://www.youtube.com/watch?v=Wm0eob7lmuQ&feature=youtu.be

Invalid Displayed Gallery