Duikteam Dusky

Vertrouwenscontactpersoon

Duikteam Dusky wil zorgen voor een klimaat waarin veilig de snorkel- en duiksport kan worden beoefend. We treffen daarom maatregelen om grensoverschrijdend gedrag bij de vereniging te voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn grof verbaal geweld, agressie en intimidatie, discriminatie en seksuele intimidatie. Het aanstellen van een vertrouwenscontactpersoon, kortweg VCP, is een van de maatregelen die het bestuur neemt voor het bereiken van een veiligere sportomgeving binnen Duikteam Dusky.

De vertrouwenscontactpersoon is het eerste aanspreekpunt voor iedereen die een vraag heeft over of te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag. De VCP fungeert als eerste opvang voor leden (sporters, ouders van sporters, toeschouwers, vrijwilligers, bestuur) met een klacht of een vraag. Ze bieden een luisterend oor, geven raad en verwijzen indien nodig door voor geschikte hulp. Daarnaast adviseren en stimuleren ze de vereniging om preventieve maatregelen te nemen.

Meer informatie over het functioneren van de vertrouwenscontactpersoon binnen Duikteam Dusky vind je in het document: beleidsstuk VCP Duikteam Dusky (mei 2018). In dit document vind je ook meer informatie over de mogelijkheid voor een vertrouwenscontactpersoon buiten Duikteam Dusky.

Wie is de vertrouwenscontactpersoon van Duikteam Dusky?
Susanne van der Westen is de vertrouwenscontactpersoon binnen Duikteam Dusky. Zij is (in eerste instantie) aangesteld tot aan de ALV van 2019. Hieronder stelt zij zichzelf voor:

Ik ben een 35 jarige hbo-verpleegkundige. Na 10 jaar in de zwaardere psychiatrie te hebben gewerkt werk ik sinds eind 2014 in de complexe lichamelijke zorg. De afdeling heeft als specialisatie beademingszorg. Ruim 14 jaar ben ik vrijwilliger geweest bij de Zonnebloem en ging ik mee met vaarvakanties; eerst als verpleegkundige later als staf. Toen ik hiermee ben gestopt is het duiken begonnen. 

In de zorg kom je vaak in aanraking met kwetsbaarheden en cliënten die ergens anders over denken. Dit kan gaan over ongewenste intimiteiten en discriminatie. Maar ook verschil van mening. Hierdoor heb ik ervaring met gesprekken over moeilijke onderwerpen en ethische dilemma’s. Wil je iets bespreken of navragen laat het weten. Via mail of telefoon. Als ik aan het werk ben en er speelt iets acuuts meld dit in voicemail of bericht dan bel ik terug.”

Susanne is bereikbaar via [email protected] en 0624441600.

Aanvullende documenten
– Beleidsstuk VCP Duikteam Dusky (mei 2018)
– noc*nsf: Functieprofiel vertrouwenscontactpersoon (VCP)
– noc*nsf: Protocol Sociaal Veilige Sportomgeving tbv Seksuele Intimidatie