Door: Remco van ‘t Hooft
Je hebt een masker nodig omdat je anders niets ziet onderwater. Doordat een masker zorgt voor een laagje lucht tussen je ogen en het water kun je wel wat zien. Er zijn vele verschillende soorten maskers, en de kwaliteit en de pasvorm zijn erg belangrijk. Het is dan ook niet aan te raden om een goedkoop snorkelsetje in een supermarkt te kopen. Deze zijn vaak gemaakt van goedkope materialen zoals pvc en bieden geen goede pasvorm. Kwaliteitsmaskers zijn gemaakt van hoogwaardige siliconen. Doordat een masker direct tussen je ogen en de onderwaterwereld inzit is het een zeer belangrijk onderdeel van zowel je snorkel- als duikuitrusting. Voor het kopen van een masker is het dus eigenlijk wel aan te raden naar een duikwinkel te gaan.
Het aanpassen van een duikbril
Houd het masker voorzichtig tegen je gezicht aan. Gebruik de maskerband niet. Adem zachtjes door je neus in. Als het masker past, zal het tegen je gezicht aan blijven plakken en daar blijven zitten zonder te lekken en zonder dat je continu door je neus moet blijven inademen. Kies vervolgens uit de maskers die passen. Hierbij is persoonlijke voorkeur met betrekking tot kleur, volume van het masker en dergelijke ook belangrijk. Mocht u brildragend zijn dan is het goed om te weten dat er ook maskerglazen op sterkte verkrijgbaar zijn. Laat u hierbij goed adviseren, want deze glazen zijn er niet voor elk type masker! En glazen op maat laten maken voor je masker is een erg dure aangelegenheid
Plastic of Glas?
Door de diverse prijs klassen zijn er ook verschillende type vensters. Een snorkel en of duikmasker heeft tempered glas nodig. Dit is te zien door een merk teken (T) of het woord tempered op het glas.
Helaas zien we vaak maskers die kunststof of PVC glas hebben. Bij het snorkelen kan dit nog wel, bij het duiken niet. Het juiste glas blijft bij een beschadiging in tact, bij plastic kan het naar binnen slaan en de ogen beschadigen.
Het in gebruik nemen van het duikmasker
Als u net een nieuw masker heeft gekocht zit hier vaak nog een chemische stof aan de binnenkant van het glas waardoor deze makkelijker beslaat. Voor de eerste duik is het daarom aan te raden de glazen met een zacht poetsmiddel of tandpasta te behandelen. De aanbeveling hiervan verschilt per fabrikant. Ook Sea Buff van McNett is hiervoor te gebruiken
Anti condens / Anti fog
Daarnaast moet u voor elke duik of snorkelsessie alsnog eerst zorgen dat uw masker niet gaat beslaan. Als u hier niets tegen doet en uw masker beslaat, dan ziet u niet goed meer. Hiervoor bestaat een aantal oplossingen. U kunt de Anti Fog van Mc Nett voor elke duik in uw masker aanbrengen. Deze gel is tevens afbreekbaar door de natuur. Het is ook mogelijk om voor een duik in uw masker te spugen en dit door het hele masker te verspreiden, maar dit zien veel mensen als onhygiënisch. Bovendien moet dan worden gezorgd dat het masker steeds goed wordt schoongemaakt omdat er anders een restje spuug onder de randen kan blijven zitten wat kan gaan stinken. Voor meer advies over het voorkomen van het beslaan van uw masker kunt u altijd even langskomen bij onze duikwinkel.
Remco van ‘t Hooft is Dusky-lid en eigenaar van RnG Diving (Teteringsedijk 275 Breda).